سه‌شنبه ۱ مهر ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۶

مشاور عالی سازمان بهزیستی کشور در امور سالمندان با اشاره به جدیدترین آمارهای حوزه سالمندی تأکید می‌کند: «طبق تازه‌ترین برآوردهای مرکز آمار ایران و سازمان ملل، در سال ۱۴۰۴ جمعیت افراد بالای ۶۰ سال کشور به حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر می‌رسد؛ یعنی نزدیک به ۱۲ درصد جمعیت کل را سالمندان تشکیل می‌دهند. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که این رقم تا میانه قرن حاضر به بیش از ۳۰ درصد خواهد رسید.»

موج سالمندی در راه است

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، سالمندی در راه است. ایران با شتابی کم‌سابقه به سوی جامعه‌ای سالمندتر پیش می‌رود؛ شتابی که حتی بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته آن را تجربه نکرده‌اند.

دکتر احمد دلبری، رئیس انجمن علمی طب سالمندان و سالمندشناسی ایران با هشدار درباره موج سالمندی در کشورمان می‌گوید: «ایران در آستانه یک تحول جمعیتی بی‌سابقه قرار دارد.»

مشاور عالی سازمان بهزیستی کشور در امور سالمندان با اشاره به جدیدترین آمارهای حوزه سالمندی تأکید می‌کند: «طبق تازه‌ترین برآوردهای مرکز آمار ایران و سازمان ملل، در سال ۱۴۰۴ جمعیت افراد بالای ۶۰ سال کشور به حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر می‌رسد؛ یعنی نزدیک به ۱۲ درصد جمعیت کل را سالمندان تشکیل می‌دهند. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که این رقم تا میانه قرن حاضر به بیش از ۳۰ درصد خواهد رسید.»

این استاد دانشگاه این تحول جمعیتی را دستاورد بهبود بهداشت می‌داند که منجر به افزایش طول عمر شده است، دلبری تأکید می‌کند: «این موضوع پیامدهای گسترده اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی در پی دارد که نیازمند توجه فوری است.»

رئیس انجمن سالمندشناسی با تأکید بر زنانه شدن چهره سالمندی در کشور می‌گوید: «نخستین ویژگی برجسته این تغییر، زنانه بودن چهره سالمندی است.

امید به زندگی زنان ایرانی حدود سه سال بیشتر از مردان است، همین باعث شده سهم زنان سالمند هم‌اکنون بیش از ۵۰ درصد باشد. در کنار این واقعیت زیستی، روند فزاینده تجرد و طلاق در میانسالی نیز باعث شده است که سالمندی با تنهایی گره بخورد.»

او با استناد به آمارها در مورد سالمندان تنها می‌گوید: «بر اساس داده‌های رسمی، حدود 67 درصد سالمندان ایرانی بدون همسر زندگی می‌کنند؛ یعنی بیش از 6.8 میلیون نفر. از این میان 3 تا 3.5 میلیون نفر زن و حدود  500 تا 600 هزار نفر مرد به‌طور کامل تنها هستند. همچنین حدود80 هزار نفر از سالمندان کشور هرگز ازدواج نکرده‌اند. این ترکیب به روشنی نشان می‌دهد که اگر برای کاهش انزوای سالمندان و تقویت حمایت‌های اجتماعی اقدامی نشود، مشکلات روانی و جسمی ناشی از تنهایی در سال‌های آینده شدت خواهد گرفت.»


 
نیمی از سالمندان با درجاتی از افسردگی مواجه هستند


رئیس مرکز تحقیقات سالمندی با بیان رابطه افزایش سن و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن و اختلالات شناختی در سالمندان، می‌گوید: «با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن و اختلالات شناختی به شدت بالا می‌رود. مرور علمی در ایران نشان می‌دهد که بیش از نیمی از سالمندان با درجاتی از اضطراب و افسردگی مواجه‌اند و حدود 10 درصد دچار دمانس یا زوال شناختی هستند. این اختلالات علاوه بر هزینه‌های سنگین مراقبت، سبب افت کیفیت زندگی و وابستگی بیشتر به دیگران می‌شود.»

رئیس انجمن علمی طب سالمندی با هشدار نسبت به شتاب بی‌سابقه سالمند شدن جمعیت، خواستار بازنگری فوری در سیاست‌های مراقبتی، بیمه‌ای و آموزشی کشور می‌شود. او با استناد به مطالعات مرکز پژوهش‌های سالمندی تأکید می‌کند: «تا سال 1430، بیش از یک‌سوم جمعیت ایران را سالمندان تشکیل خواهند داد؛ رشدی که در کشورهای توسعه‌یافته طی نزدیک به یک قرن رخ داده، اما در ایران تنها طی 25 سال اتفاق می‌افتد. هر چند 95 درصد مردم ایران خواهان عمر طولانی‌تر هستند، اما کمتر از یک‌سوم برای دوران سالمندی خود برنامه‌ریزی کرده‌اند؛ موضوعی که می‌تواند به بحران‌های اجتماعی و اقتصادی گسترده منجر شود.»

رئیس انجمن علمی سالمندان ایران با اشاره به وضعیت سلامت این گروه جمعیتی می‌گوید: «بیش از 95 درصد سالمندان حداقل یک بیماری مزمن دارند و 55 درصد با سه بیماری یا بیشتر دست ‌و پنجه نرم می‌کنند. این وضعیت هزینه‌های درمانی را تا شش برابر افزایش می‌دهد و شاید بیمه‌های فعلی نتوانند پاسخگوی نیازها باشند.» دلبری همچنین با اشاره به کمبود شدید متخصصان طب سالمندی می‌گوید: «کشور به حداقل 2500 متخصص نیاز دارد، اما فقط 23 نفر در این حوزه فعالیت می‌کنند؛ فاصله‌ای نگران‌کننده که باید با سیاست‌گذاری فوری جبران شود.»

بــــرش

اجرای سند ملی سالمندان در سه منطقه تهران


سند ملی سالمندان در سه منطقه تهران شامل مناطق ۴، ۹ و ۱۷ با رویکرد تمرکز بر شناسایی و حمایت از سالمندان تنها وارد مرحله اجرا شد. بر اساس اعلام بهزیستی استان تهران، دومین جلسه کمیته سلامت سالمندان استان تهران با حضور مدیرکل بهزیستی استان، معاون سلامت روان و اجتماعی شهرداری تهران، مدیران و کارشناسان دانشگاه‌های علوم پزشکی و سایر نهادهای مرتبط برگزار شد و راهکارهای عملیاتی برای شناسایی و حمایت از سالمندان تنها و منزوی در مناطق ۴، ۹ و ۱۷ پایتخت مورد بررسی قرار گرفت. براساس این گزارش، هدف اصلی این نشست، عملیاتی‌سازی اهداف سند ملی سالمندان در سه منطقه منتخب شهر تهران بود. بر این اساس، هر یک از دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران مسئولیت یک منطقه را عهده‌دار شدند؛ دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در منطقه ۴، دانشگاه علوم پزشکی ایران در منطقه ۹ و دانشگاه علوم پزشکی تهران در منطقه ۱۷ عهده‌دار اجرای این سند هستند.

این دانشگاه‌ها ظرفیت‌ها و مراکز خدمات‌رسانی حوزه بهداشت، تغذیه و سلامت در محلات منتخب را شناسایی کردند. همچنین شهرداری تهران ظرفیت فرهنگسراها و سراهای محلات را برای ارائه خدمات اجتماع‌محور و مشارکت مدنی سالمندان معرفی کرد و بهزیستی استان تهران نیز مراکز توانبخشی، توان‌پزشکی و مراقبتی خود در این مناطق را مشخص کرد. براساس این گزارش، مقرر شد جلسه بعدی در تاریخ ۶ مهر ۱۴۰۴ با حضور مدیران، کارشناسان موضوعی و نیروهای عملیاتی دستگاه‌های مجری شامل دانشگاه‌های علوم پزشکی، شهرداری و بهزیستی، به منظور تعیین وظایف هر دستگاه، نحوه اجرای طرح و شیوه ارجاع سالمندان در بهزیستی شهر تهران برگزار شود. سند ملی سالمندان به بحث‌هایی مانند معیشت و امنیت درآمد سالمندان از منابع عمومی می‌پردازد و بر اساس این سند، لازم است وظایف دستگاه‌ها در رابطه با سالمندی در بودجه‌های آینده دیده شوند. براساس اطلاعات مرکز آمار ایران سهم سالمندان از جمعیت تهران 13 درصد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha